Facklig strid efter tågproblem

Tågpersonalens tuffa arbetsförhållanden på grund av förseningar och tekniska problem med tågen de senaste veckorna har nu lett till en facklig strid.
För tågpersonalen har de senaste veckorna varit en tuff period, så tuff att åtminstone två anställda fått en skriftlig varning eller erinran om arbetsvägran. En tågmästare som skulle tjänstgöra på ett tåg mellan Hallsberg och Uppsala meddelade sin arbetsledning att han inte orkade tjänstgöra på tåget. Före avgång fick han nämligen veta att alla tio toaletterna på tåget var ur funktion. Samma tågmästare hade dagen innan jobbat på ett av de tåg som trafikerar Bergslagen och som den senaste tiden drabbats av stora tekniska problem. Den enda toalett som fanns ombord på det tåget hade svämmat över och med hjälp av en pappersmugg tvingades tågmästaren hälla bort urin i en golvbrunn. Och beskedet om att ännu en gång tjänstgöra på ett tåg utan fungerande toaletter fick vara nog för tågmästaren som istället meddelade sin arbetsledning och sitt skyddsombud att han inte tänkte jobba på tåget. För det fick han en skriftlig varning av SJ för arbetsvägran. En liknande händelse på ett tåg i Västerås har också resulterat i en skriftlig varning. Två varningar som facket ser kritiskt på och som man kräver att SJ ska dra tillbaka. Istället för en arbetsvägran borde SJ reagera med förståelse, anser facket, just med tanke på de påfrestningar som tågpersonalen drabbats av den senaste tiden med förseningar och inställda tågresor på grund av trasiga tåg.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista