Fågelräkning genomförd igen

I helgen som gick har det räknats fåglar i landet. Det är femte året i rad räkningen görs och tanken är att kunna följa trender när det gäller ökningar och minskningar bland de övervintrande fågelarterna.

– Det är kanske lite tidigt att redan nu säga hur resultatet kommer att bli. Men mitt intryck är ändå att det faktiskt är fler fåglar i år och det är framför allt några arter som det finns fler av. Det finns mycket fler bärätande fåglar i hela Sverige, sidensvansar, koltrastar och björktrastar, säger Daniel Green från Ornitologiska föreningen, som står bakom satsningen.

– Också domherrarna har ökat i antal, säger han. De styrs ju av födotillgången i naturen. de år då vi ser få domherrar på matningar så finns det gott om naturliga frön främst från lönn. I år har det varit gott om rönnbär och då har många bärätande fåglar övervintrat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista