Professor Lars Lööf

Läkare lär sig ansvarfull medicinering

Läkare från olika delar av Mellansverige ska under ett två dagar långt möte i Västerås lära sig hur man använder läkemedel på ett klokt och ansvarsfullt sätt.

– Information kring läkemedel är väldigt omfattande vilket gör att det är helt omöjligt för enskilda doktorer att hålla reda på detta och sätta sig in i det. Så det här är ett sätt att försöka servera de här resultaten i en något sånär förståelig form, säger Lars Lööf, professor vid Landstinget Västmanland och ordförande i nätverket för Sveriges läkemedelskommittéer.

Mötet arrangeras av läkemedelskommittéerna i Uppsala och Örebro län och ett av de största ämnena man upp under de här dagarna är smärtlindring. Man ska diskutera hur man bäst kan lindra smärtan hos en patient utan att för den skull proppa i honom eller henne alltför många olika piller.

Och just dosering av olika läkemedel och vikten av att välja rätt läkemedel är också det Lars Lööf hoppas att mötesdeltagarna tar med sig hem:

– Ger det här extra pillret patienten en bättre livskvalitet? Om det inte gör det kanske man inte ska skriva ut det här pillret överhuvudtaget, säger Lars Lööf.

Ida Nilsson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".