Miljonbidrag till kulturinstitutioner

Olika kulturinstitutioner i länet har fått veta hur mycket pengar de får från Statens kulturråd det här året. För Västmanlandsmusikens del innebär det en ökning i bidraget.

Alla andra länsmusikorganisationer i Sverige får 1,5 procents uppräkning, men Västmanlandsmusiken får 3 procents uppräkning.

Biträdande direktör Dag Celsing förklarar varför:

– Det beror på att Västmanlandsmusikens verksamhet är starkt förankrad i länets alla kommuner. Vi är ute och arbetar systematiskt i alla kommuner och i varje kommun har vi en projektgrupp, vi lägger in 50 000 kronor på villkor att respektive kommun också lägger in den summan.

Han fortsätter:

– Sedan tar man ställning till programförslag som Västmanlandsmusiken tar fram. Det här ger en väldigt stark lokal förankring så att människorna ute i de olika kommunerna känner att det här blir deras angelägenhet och då blir det bra uppslutning med stor publik, säger Dag Celsing.

Regionala scenkonst- och musikinstitutioner, muséer och bibliotek runtom i Sverige får i år dela på närmare en miljard kronor från Statens kulturråd.

Så här ser fördelningen ut i Västmanland:

  • Teater Västmanland får närmare 7,4 miljoner
  • Länsmuséet får drygt 4,1 miljoner
  • Länsbibliotek Västmanland får 1,3 miljoner
  • Västerås Sinfonietta får knappt 4 miljoner kronor
  • Västmanlandsmusiken får drygt 10 miljoner

Att Västmanlandsmusiken nu får ett större bidrag kommer att ge utdelning till västmanlänningarna, säger Dag Celsing:

– Det innebär fler och bättre konserter. Vi har en slimmad organisation och vi är väldigt skickliga på att få mycket av våra medel att omsättas i klingande musik, säger han.

Annika Nordin
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista