Jobb som ska göras i alla väder

Snön ställer till det för många så här års och kan också bli ett arbetsmiljöproblem för till exempel de som delar ut posten. Det har lantbrevbärarare Staffan Larnebo fått erfara.

– På vägarna klarar det sig bra. Det är ju vid lådorna, när man ska stanna till och lägga i posten, som det kan bli problem, säger lantbrevbärare Staffan Larnebo på ett arbetspass i Abelsberg utanför Skultuna. 

Vad är det som händer då? 

– Man kommer för nära, intill lådan, man fastnar med framhjulet och kanske stöter till någon låda. Då får man backa därifrån och gå ur bilen och lägga i posten istället. 

Trots att vi har en ovanligt snörik vinter tycker Staffan Larnebo att det har fungerat ganska bra och att mängden snö också gjort att man varit tvungna att ploga ofta, eftersom det helt enkelt varit så mycket snö att det inte gått att ignorera. 

Han säger också att man inte haft några större problem med förseningar av posten i år jämfört med andra år. En orsak kan vara att det har varit en någorlunda vindstilla vinter. 

– Blåsten är vår värsta fiende på landet när det är mycket snö. För då driver vägarna igen och då får vi kanske vänta till nästa dag med utdelningen, säger Staffan Larnebo, men konstaterar samtidigt att kunderna oftast har förståelse för förseningarna. 

Ida Nilsson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista