Växhusets entré i Västerås (Arkivbild)
västerås

Sammanslagning av kulturhus utreds

Det finns planer att slå ihop de två Kulturhusen Växhuset och Culturen i Västerås. Det är Kultur- idrott- och fritidsnämnden som precis har tillsatt en utredning för att se över eventuella vinster med att slå samman verksamheterna.

– Det kan handla om personal, teknik och verksamhet. Husen har ju redan en kulturprofil, men vi tror att vi kan utveckla den genom att slå ihop de två husen, säger Per Olov Rask, ordförande i Växhusets ekonomiska förening.

Men är staden tillräckligt stor för de båda?

– Det är jag övertygad om, de har ju olika verksamheter i de här husen så de konkurerar inte på något sätt idag. Det handlar om att förstärka profilerna, men också att vi blir kulturaktörer i den här regionen som vi ser det, säger han.

Men det handlar inte om att spara, det handlar om att få synergieffekter mellan verksamheterna men också att titta på ekonomin. Det är en tuff tid och då måste vi titta om vi kan hitta vinster.

Per Olov Rask tror att verksamheten på sikt kan komma att utvecklas med fler aktiviteter som kan göras tillsammans och inte bara i de två husen utan också på andra platser i Västerås.

Om det blir en sammanslagning kan det ske någon gång under 2011.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".