Reginatåg lagade om två veckor

Ett tåg per dag tillbaka i trafik och samtliga Reginatåg åter i tjänst i Bergslagen inom två veckor. Det är målet för företaget Bombardier, tillverkare av tågen.
- Vi tror det är realistiskt. De har jobbat treskift i verkstaden i Hagalund och svarvat om hjul på fyra tåg de senaste dagarna, säger Bengt Lindwall, företagets informationschef till TT. De senaste veckorna har problemen hopat sig med de nya Reginatågen som levererades i fjol. Det största är att tåghjulen förlorar sin rundning och kan slå sönder rälsen. Det kräver tidsödande omsvarvning av hjul så att de åter får en slät rullyta. I Bergslagen har resenärerna prövats hårt av inställda avgångar under jul- och nyårshelgerna. Bombardier vet heller inte säkert vad hjulproblemen egentligen beror på. Mikael Prenler, vd för Tåg i Bergslagen som äger koncessionen för tågtrafiken, ger inte mycket för Bombardiers tidplan: - Det de åtgärdar nu är ju symptomen. Men eftersom de inte vet orsakerna kommer väl nya tåg att gå sönder vartefter och då måste de in på reparation.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista