Västerås

Rekordvinst för Mimer: 250 miljoner

Det allmännyttiga bostadsbolaget Mimer i Västerås gjorde en vinst på 250 miljoner kronor förra året. För pengarna ska Mimer bygga nya bostäder.

Huvuddelen av vinsten kommer från försäljning av lägenheter genom Mimers omdiskuterade ombildningsprogram.

– Resultatet visar att vi har varit framsynta när det gäller finansiering av vår byggverksamhet, säger Lars Luttropp (M), styrelseordförande i Mimer.

Pengarna ska användas till att finansiera nyproduktion av 600 lägenheter men också till att bygga om 900 befintliga lägenheter.

Under en fyraårsperiod ska Mimer bygga många nya hyresrätter, bland annat i centrala Västerås. Det var också i centrala Västerås som flest valde att ombilda. 

Om det efter nyproduktionen kommer att finnas fler eller färre hyresrätter i centrala Västerås, jämfört med hur det såg ut ombildningen - det beror på vem man frågar:

"Fler", säger Lars Luttropp (M), som räknar Öster Mälarstrand och Lillåudden till centrala Västerås.

"Färre", säger Ulla Persson (S), som har en snävare uppfattning av vad som är centrala Västerås.

Oavsett vilket så är Ulla Persson, som också sitter i Mimers styrelse, kritisk till framtidens hyresnivåer.

– De gamla lägenheterna, som man har kunnat hyra till rimligt pris, de är ombildade. De nya lägenheterna blir dyrare. Det blir en annan kategori av människor som hyr dem, säger hon.

Men Lars Luttropp tror inte att segregationen kommer att öka i centrala Västerås.

– Nej, det skulle jag inte tro, därför att det finns så mycket bostadsrätter i centrala lägen. Där är det ofta budgivning och då handlar det om vad var och en prioriterar.

Staffan Andersson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".