Västerås

Konstskolan blir valfråga

Konstskolans beslut att ta in nya elever till hösten möts av olika reaktioner: "Bra", säger Per Inge Ahlbäck (S). "Jag hoppas att konstskolan hittar en finansiering", säger Roger Haddad (FP).

Bakgrunden är att Västerås konstskolan i fjol nåddes av beskedet att Västerås stad minskar stödet från 2.5 miljoner till 1.5 miljoner per år. Och med den minskade kostymen tvingas skolan se sig om efter andra finansieringar. Kanske får man begära pengar från huvudmannen ABF.

Men socialdemokraterna ger sig in i diskussionen genom att lova att återställla bidraget, om partiet vinner valet.

– Vi har lovat att fortsätta ge samma omfattning av bidrag... att garantera minst 14 elever årligen. Det säger Per-Inge Ahlbäck, socialdemokrat i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Västerås.

Och för att de offentliga finanserna ska ha råd med detta har man en lösning: Skattehöjning.

– Vi lovar att återställa skattesatsen... för att bland annat täcka det här. Sen vill vi jobba med andra saker och minska arbetslösheten, men det här är en sak som vi lovar att behålla, säger Per-Inge Ahlbäck.

Folkpartiets Roger Haddad är inte lika villig att satsa pengar på konstskolan:

– Vi lämnar ett kommunalt bidrag. Om man sen är duktig på att locka elever så hoppas jag att de hittar en finansiering. Men det är ju konstskolans ansvar, inte vårt, säger han.

Han tycker att det var rätt beslut att minska bidraget till skolan.

– Vi måste prioritera till exempel insatser mot ungdomsarbetslöshet, säger han.

– Vi hoppas fortfarande att Yrkeshögskolemyndigheten ska ta konstskolan under sina vingar så att man kan ta in fler elever och finansiera det via den vägen. Men vi har inte stängt dörren... om stadens ekonomi blir ännu bättre kanske vi får anledning att ompröva beslutet, säger Roger Haddad.

Kennet Lindquist
nyheterna.vstm@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".