Öl - köps ofta in i stor mängd i Danmark eller Tyskland.
västmanland

Storsatsning mot langare

Nu storsatsar polisen i Västmanland på att komma åt langningen av alkohol till ungdomar. Genom att dela information med andra myndigheter hoppas man att det ska bli lättare att komma åt langarna.

– Det är allt ifrån den som är bidragstagare och sjukskriven som åker över till Danmark eller Tyskland och handlar hem alkohol i stor mängd, till organiserade kriminella gäng, säger Per Ågren, operativ chef och polismästare i Västmanland.

– Bredden är stor och tillsammans kan vi nå längre än om polisen ensam ska jobba med det här.

Tillsammans med bland annat länets kommuner, åklagarmyndigheten, skatteverket, försäkringskassan, arbetsförmedlingen och kronofogdemyndigheten har polisen bildat det så kallade "Samhällsrådet".

Tillsammans ska man arbeta mot organiserad brottslighet och i det här fallet lättare kunna gripa de personer som langar alkohol till ungdomar.

Redan nu vet man att ett 30-tal vagnar lastade med alkohol passerar länsgränsen under ett veckoslut.

Kriminologen Leif GW Perssons rapport om brottsligheten i Västmanland visade också att länets ungdomar dricker mest jämfört med ungdomar i andra län. Drickandet leder i sin tur till att andra brott begås.

Idag är mobilen det bästa sättet att få tag på langarna som kör hem spriten eller bestämmer en mötesplats där alkoholen kan hämtas.

Men genom att utbyta information med varandra ska myndigheterna alltså stoppa langningen. Det ska inte stanna vid att langarna döms; de kan även bli av med bidrag.

 – Bland de 30-tal individer som kör in spriten i Västmanland under veckosluten finns sannolikt bidragstagare, säger Per Ågren.

Han menar att om man inte bara tar ifrån dem alkoholen och ser till att de blir lagförda, utan också tar av dem bidraget, så kan man bättre komma åt och stoppa langningen.

– Då tror jag att den samlade effekten blir mycket större, säger polismästare Per Ågren till P4 Västmanland.

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".