västerås

Schemaändringar ska förbättra arbetsmiljön

Nya och bättre scheman. Det är lösningen man kommit fram till efter att ha gjort en analys av riskerna med arbetsmiljön för personalen på äldreboendet Södergården i Västerås.

Det var efter att Arbetsmiljöverket gjort en inspektion på äldreboendet som det konstaterades att Attendo Care genomfört personalneddragningar och schemaändringar utan att först ha bedömt vilka risker det skulle innebära för personalens hälsa.

Nu har företaget tagit till sig kritiken och i efterhand gjort en risk- och konsekvensanalys tillsammans med verksamhetscheferna, representanter från de olika avdelningarna på boendet och skyddsombudet.

Då såg man att det finns vissa risker för bland annat stress och tung arbetsbelastning hos personalen. Särskilt vid delade turer och vissa tider under arbetspasset.

Det här ska nu avhjälpas genom att man tar fram nya bättre scheman.

Skyddsombudet Eva Eriksson säger till P4 Västmanland att de inte helt slipper de delade turerna, men att man nu ska försöka fördela de bättre över schemaperioden. Hon säger också att stämningen på Södergården blivit bättre efter att riskanalysen gjordes.

Arbetsmiljöverket har ännu inte svarat på skrivelsen.

Ida Nilsson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".