Inte alla får ett geléhjärta / Foto: Staffan Löwstedt SCANPIX

Alla hjärtans dag kanske inte för alla

Alla Hjärtans Dag stundar, en dag då en del ungdomar kanske känner sig lite utanför om de inte visas uppskattning i form av kramar och gåvor.

– Den här veckan har jag inte fått en enda ros eller ett geléhjärta, men jag hoppas det kommer, säger Viktor Dankic, elev på S:t Ilians skola i Västerås. Det är ganska bra med en sån här dag, att man kan känna att någon bryr sig.

– Jag har inte fått några just för alla hjärtans dag hittills, men det kommer väl, säger eleven Laura Akpinar. Men det är ingen stor grej om man inte har någon att fira den med.

Sara Holm-Stålhand är barnombud i Västerås:

– Jag tror man har blivit mer medveten ute på skolorna nu, det är ju inte så jättelänge sedan det fanns organiserade rosförsäljare på skolor och det finns fortfarande på vissa skolor. Och det är klart att om man får jättemånga rosor så är man omtyckt och snygg, men får man ingen så kan det ju kännas lite jobbigt, säger Sara Holm-Stålhand.

– Jag har pratat med ganska många om det här, även vuxna som kommer ihåg det här från när de gick i skolan. Att det kom in folk i klassrummet och delade ut förbeställda rosor vilket är kul för de som får men inte så kul för de andra. Det är lite grann som att vara sämst på gymnastiken, säger hon.

Terje Lund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".