Facklig protest mot kortare lunch

De båda fackförbunden Vårdförbundet och Kommunal protesterar i ett brev till arbetsmiljöverket mot att abetsgivaren vill förkorta lunchrasterna för ambulanspersonalen, och dessutom inte ha någon fast tid för lunchen.

Jani Stjernström, ordförande för Vårdförbundet i Västmanland, menar att lunchrasten är viktig för att personalen ska få vila och återhämtning, men det kommer de inte att få med det nya schemat, menar hon.

– Då ska man skynda sig in och värma på mat och sedan äta den på en gång och så vara åter i tjänst, medan rast egentligen är meningen som en kompenserande vila så att man får återhämtning, och det kommer man inte att hinna med, säger Jani Stjernström.

Idag har ambulanspersonalen i Västerås rätt till en timmes schemalagd lunch och i resten av länet 45 minuter, men med de nya reglerna skulle det enligt facket bli 30 minuter för alla. Lunchen ska tas ut flexibelt någon gång mellan klockan 11 och 13.

Klinikchefen Eva-Britt Billlberg på akutkliniken vill inte säga så mycket innan arbetsmiljöverket har avgjort ärendet, men hon menar att personalen har haft svårt att hinna ta ut sina lunchraster och att det här är ett sätt att lösa det problemet.

Men enligt Jani Stjernström handlar det om pengar för arbetsgivaren, tidigare när lunchrasten har varit schemalagd och personal inte hunnit utan fått äta på annan tid har de fått särskild ersättning för det.

– Då ser arbetsgivaren det här som en möjlighet att spara pengar, istället för att man tittar över om man har rätt antal bilar för att kunna göra avlösningar för raster, säger Jani Stjernström.

Patrik Åström
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".