Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ungdomshem granskas

Publicerat fredag 12 februari 2010 kl 16.18

Ungdomshemmen i Sverige ska nu granskas efter att det framkommit att barn isoleras för småsaker i en omfattning som inte varit känd tidigare. Även Sundbo ungdomshem utanför Fagersta kan komma att granskas, något som chefen Arne Andersson tycker är bra.

– Det är bra att det är extern tillsyn. Vi har ju sedan många år haft en intern tillsyn, så de är välkomna, säger han.

På Sundbo har man i dag 38 intagna. Samtliga är killar och de är mellan 16 och 21 år gamla. De har begått brott av något slag, eller själva gjort något som föranleder vård. Det handlar alltså inte om unga med trassliga familjer.

Enligt lagen får man isolera en intagen om han riskerar att skada sig själv eller andra, eller om han är påverkad av berusningsmedel. Men genomgång som SR:s ekoredaktion har gjort visar att många ungdomshem använder isolering som en bestraffning för mindre förseelser, till exempel att de har spottat på ett stängsel eller vägrat ta av sig luvan.

Men om det förekommit något fall av isolering utan stöd av lagen, vill inte Arne Andersson säga:

- Nu har jag inget specifikt fall som jag kommer på, men när det finns en mänsklig faktor så kan det hända sådant, säger Arne Andersson.

Efter avslöjandena har regeringen agerat, och nu ska socialstyrelsen påbörja en granskning av ungdomshemmen i Sverige. Det är för tidigt att säga hur den granskningen ska gå till, men kanske blir Sundbo utsatt för gransking.

Sedan avslöjandena i somras har Statens Institutionsstyrelse vidtagit vissa åtgärder. Bland annat har man föreslagit att den längsta tiden som någon ska få vara isolerad ska bli 6 timmar. I dag är det tillåtet att isolera intagna i 24 timmar.

Sundbo har också vidtagit åtgärder. Bland annat har dokumentationen blivit viktigare; det gäller att beskriva händelsen tydligt så att det framgår vad som hänt.

– Kraven har blivit större. Om någon uppträdde våldsamt så räckte det förut att man skrev den var våldsam. Men nu ska man mer i detalj skriva hur man viftar med armarna, stirrar, eller hotar personalen. Det ska stå klart beskrivet, säger Arne Andersson.

Kennet Lindquist
nyheterna@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".