Nytt mobilnät till Västerås

Nu ska Västerås bli en av de första städerna i Sverige att få ett helt nytt mobilnät. I stället för 3G är det nu 4G som gäller.

– 4G är först och främst en ny teknik för mobil datakommunikation. Skillnaden mot 3G är framförallt att den nya tekniken främst ska fungera bra med mobilt bredband snarare än att optimera det för röst som GSM och 3G har varit, säger Tommy Ljunggren på Telia.

Det här innebär att man till en början bara kommer att använda 4G när det gäller mobilt bredband och inte alls till telefonsamtal. Än så länge finns tekniken bara i Stockholm, och att just Västerås blir en av de första platserna i landet att få 4G beror helt enkelt på att det är en av Sveriges största städer.

Tekniken har utvecklats för att ge ett stabilare mobilt bredband än tidigare som ska kunna matcha det bredband man har hemma.

– Dels så kommer det att gå väldigt mycket snabbare, man kommer att kunna göra fler saker samtidigt och fördröjningarna i 4G nätet är väldigt korta och det gör att man upplever det som att det går mycket snabbare, säger han.

Ida Nilsson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".