Möte om omdiskuterade bostäder

Karlaskolan i Kungsör ska som vi berättat tidigare bli bostäder. Den politiska oppositionen har ifrågasatt varför kommunen ska satsa på det här, när det redan står många lägenheter tomma i det kommunala bostadsbolaget. Och i går kväll bjöds allmänheten in till informationsmöte.

– Bostäderna utformas som hyresrätter där man får lägga in en insats som man är garanterad att få tillbaka när man flyttar. Det är en föreningsmodell liknande bostadsrätter, men det finns en del olikheter i det, säger Gunnar Karlsson, chef på Kungsörs tekniska förvaltning.

Poängen är att man ska få en lägre månadskostnad, men de här bostäderna beräknas kosta mellan 5 600 och 7 200 kronor i månaden för en tvåa eller trea. Är det tillräckligt lågt med Kungsörsmått mätt?

– Ja det är ju alltså vad vi bedömer är realistiskt möjligt, jag tror inte att vi på något sätt kan höja de här månatliga avgifterna. Det här är avgifter som egentligen är räknade från en kalkyl som skulle hålla långsiktigt, säger han.

Kungsörs kommun äger Karlaskolan genom ett helägt dotterbolag, och det bolaget ska sedan skriva ett partingavtal med ett konsortium där flera lokala entreprenörer gått samman.

Innebär partingavtalet att skattebetalarna i Kungsör får vara med och betala eventuella förluster?

– Projektet är uppbyggt så att det inte ska uppstå några förluster, i grunden är det den här kooperationen som ska stå för alla kostnader, säger Gunnar Karlsson till P4 Västmanland.

Men ponera att det ändå uppstår förluster, vad händer då?

– Skattebetalarna betalar redan till en tom skola som kostar pengar varje år, och i en förlängning blir det billigare för skattebetalarna.

Ska man tolka ditt svar som att skattebetalarna är med och betalar riskerna, men att det är dyrare idag när skolan står tom?

– Ja, det kan man säga, säger Gunnar Karlsson, chef på Kungsörs tekniska förvaltning.

Igår var det alltså informationsmöte om bostäderna, och det var i huvudsak äldre personer som kom till mötet.

Martin Vare
nyheterna.vstm@sr.se