Bra år för ABB trots kartellhärva

Det gick bra för ABB förra året. Framför allt kraftdelen var framgångsrik, medan det var större problem inom andra delar av företaget, exempelvis ABB Robotics. Men Sten Jakobsson, chef för ABB Sverige, var nöjd när uppgifterna presenterades idag.

– Jag tycker vi hade ett bra resultat. Vi hade en ökning av orderingången med 16 procent i Sverige och en ökning av faktureringen med sex procent. Det tycker jag är utmärkt i ett av de värsta lågkonjunkturår som de flesta har upplevt, säger ABB:s svenske vd Sten Jakobsson. 

Det är framförallt kraftsidan som går bra samtidigt som  automationen, den del som servar bilindustrin, går sämre. Hur ser du på den här klyftan inom företaget? 

– Det är ju bra att vi har flera ben att stå på. Vi har ju tvingats dra ner antalet medarbetare inom automationssidan men väldigt många av dem har ju fått möjlighet att jobba på vår kraftsida, och det är ju gynnsamt på det sättet. 

Vi såg under året som gick att det blev något färre medarbetare inom ABB Sverige. Tror du att tror du att det blir uppsägningar det här året inom ABB Sverige? 

– Det kan jag inte svara på. Den kristallkulan äger jag inte som kan visa det. Vi kommer att gör allt vi kan för att se till att vi har en positiv utveckling i verksamheten som gör att vi kan sysselsätta alla de medarbetare vi har idag, och förhoppningsvis några till. 

På sista tiden har det seglat upp ett annat orosmoln också: kartellmisstankar. Ni fick böta stora summor i slutet av förra året och nu pågår det en ny utredning. Hur har det här påverkat ABB Sverige? 

– Vi har sedan ganska många år tillbaka utbildat medarbetare i hur etik och moral i affärsverksamheten ska fungera, och att ABB bara jobbar i enlighet med lagar och förordningar och med sjyssta medel. 

– Vi är oerhört besvikna över att det här dyker upp och har dykt upp flera gånger. Vi kommer att intensifiera våra aktiviteter ytterligare för att se till att inga medarbetare överskrider de regler som vi har internt och som gäller externt, säger Sten Jakobsson, vd för ABB Sverige. 

Kennet Lindquist
nyheterna.vstm@sr.se