Facebook - ett av de sociala medierna. Foto: Scanpix

Kommuner nosar på Facebook

Utvecklingen av sociala medier på nätet går snabbt. Hur kommunerna i Västmanland använder det sättet att kommunicera med sina invånare varierar, men flera kommuner hakar på. Norbergs kommun kommer snart att starta en sida på Facebook.

– Syftet med det här är ju att använda ytterligare en kanal i vår relation med medborgarna. Vi har ju nyhetsbrev och annat, då är det här tänkt som ytterligare en informationskanal, men även en möjlighet till en kommunikation med medborgarna. Det är väl det som är grunden kring satsningen på en egen sida, säger kommunalrådet Kenneth Östberg (S).

Fler kommuner i länet följer utvecklingen kring sociala medier, men för majoriteten är frågan än så länge bara ett diskussionsämne. Det visar en rundringning som P4 Västmanland gjort.

Surahammars kommun har i nuläget ingen egen kommunsida på Face Book, men fritidsgården Kärnhuset finns med där vilket visat sig vara framgångsrikt för att nå ut till ungdomar, berättar Sabine Dahlstedt på kommunens informationsenhet.

Västerås stad är den kommun i länet som kommit längst när det gäller användningen av sociala medier. Där används både Face Book och Twitter för att nå ut med information. Satsningen som Västerås stad inledde förra året har gått bra, men det finns mer att göra, tycker kommunikationschefen Siw Adolfsson:

– Vi har väl fått relativt bra respons, men det kan naturligtvis bli mycket bättre. Det är ju relativt nytt det här med sociala medier och exakt hur man ska jobba med det är det väl fler än vi som inte riktigt vet, men vi har ändå tagit de första stegen och tycker att det känns väldigt bra.

Annika Nordin
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista