Uppländsk kritik mot västmanländsk mat

Kritiken växer mot den sjukhusmat som levereras från Landstinget Västmanlands till Landstinget i Uppsala län. Dietister i Uppsala tycker att maten har blivit mycket sämre sedan Västmanland tog över.

Landstinget i Uppsala köper sedan slutet av januari mat som lagas på Centrallasarettet i Västerås.

Nu reagerar dietister i Uppsala på att maten har blivit mycket sämre, trots att ansvariga politker lovade motsatsen.

– Maten lagades och serverades samma dag, nu är maten i princip alltid tre dagar gammal när den serveras här. Valfriheten har inte ökat för patienterna som ju tidigare alltid hade två alternativ, säger diestisten Sigrid Wegener.

När maten lagades i Uppsala var den dagsfärsk och det fanns alltid två rätter att välja mellan. Dessutom var det enkelt att ordna fram specialkost till de patienter som behövde det.

Nu erbjuds bara en rätt, och till det kan man välja potatis, ris eller potatismos. Maten som serveras är dessutom tre dagar gammal. Den lagas i Västerås, fryses ned och tinas upp i Uppsala.

Enligt Sigrid Wegener är det extra viktigt att maten är god och att det finns mycket att välja på för de svårt sjuka patienter, som cancerpatienter, som inte har någon aptit och därför är extra sårbara:

– Äter man sämre påverkar det hela vårdprocessen. Du får ett sämre tillfrisknande, längre vårdtider och rehabilitering och sämre sårläkning. Maten är jätteviktig.

– Man behöver lyfta maten så att den faktiskt är extra aptitlig för de här riskpatientena som kan vara inlagda under en lång tid och då få i sig i underkant hela tiden, säger Sigrid Wegener.

Under förmiddagen har ansvariga från Västmanland suttit i möte med landstinget i Uppsala för att försöka lösa problemen.

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se