Positivt och negativt om vården

Tillgängligheten är inte så bra som man kan hoppas men annars är de västmanländska patienterna i stort nöjda med sin familjeläkarmottagning. Det framgår av en stor enkät som gjorts bland drygt 3 500 västmanländska patienter.

I hela riket har 100 000 patienter i 19 landsting svarat på enkäten och i jämförelse med andra landsting hamnar Västmanland i mitten, vilket Kjell Enderborn, chef för Vårdval Västmanland är ganska nöjd med.

– Ja, enkäten visar att västmanlänningarna i stort sett är nöjda med vården. Det finns några områden där Västmanland är sämre än riksgenomsnittet och det gäller framförallt tillgängligheten, men det finns också områden där vi är bättre än riksgenomsnittet och i det stora hela ligger vi egentligen mitt på banan i Sverige, säger Kjell Enderborn, chef för Vårdval Västmanland.

Det är alltså drygt 3 500 patienter som besökt primärvården i Västmanland som fått svara på 60 frågor i den första nationella patientenkäten. Och mest nöjda är västmanlänningarna med bemötandet på vårdcentralen.

– Ja, folk är väldigt nöjda med de omhändertagande de får, alltså bemötandet på mottagningen. Att doktorn lyssnar på vad de säger och att de får besked . Framförallt på "läkemedelssidan" har man sett att de får besked om hur läkemedlen fungerat och så vidare, säger Kjell Enderborn.

Det som patienterna är mindre nöjda med är tillgängligheten.

– Det varierar väldigt mycket från vårdcentral till vårdcentral och vi tror det här beror väldigt mycket på om man har haft fast läkarbemanning eller inte, säger Kjell Enderborn.

Det här en den första gemensamma nationella patientenkäten som 19 landsting deltagit i och som Sveriges kommuner och landsting, SKL, koordinerat. Totalt i landet har 100 000 patienter fått lämna in synpunkter.

Vilken nytta har man då av en nationell enkät när det gäller vården här i länet?

– För det första kan man säga att vi som landsting och beställare av den här vården är intresserade av hur patienterna uppfattar hur uppdraget sköts. För det andra är det till nytta för vårdcentralerna eftersom de får en bild av vad de är bra och dåliga på.

– Ur patienternas synpunkt kan utfallet i undersökningen vara en av de saker som gör att man väljer en viss vårdcentral, säger Kjell Enderborn, chef för Vårdval Västmanland.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista