Ett allt mindre vanligt sätt att ta del av nyheter och information. Foto: Kennet Lindquist/SR

Allt fler överger papperstidning

Morgontidningarnas upplagor i Västmanland minskade med flera tusen exemplar under fjolåret. Bland annat minskade VLT sin upplaga med fem procent förra året.

– Det är väldigt tråkigt. Man vill ju aldrig backa, säger Rebecca Sjödin-Hansson, privatmarknadschef på VLT.

Även för de andra lokaltidningarna i Västmanland ser statistiken dyster ut. Arboga Tidning tappade närmare 8 procent i upplaga förra året.

– Fler konsumenter väljer också att läsa nyheterna på nätet, vilket gör att det säljs färre papperstidningar. Men på grund av nätet går det att nå en större publik än tidigare även om det inte syns i den här statistiken, menar Rebecca Sjödin-Hansson.

De minskade intäkterna ledde redan förra året till att 14 journalisttjänster försvann på VLT, så den här statistiken kommer inte som någon överraskning, enligt företaget.

– Jag väljer att se att vi har en unik position. och om vi utnyttjar den rätt kan vi gå framåt. Sedan är det inte säkert att det är på det traditionella sättet, säger Rebecca Sjödin-Hansson, privatmarknadschef på VLT.

Annika Nordin
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista