Hjärtsjuka barn ska få bättre vård

En ny satsning ska ge bättre och mer jämlik vård för barn med hjärtsjukdomar. I höst ska Centrallasarettet i Västerås, tillsammans med övriga länssjukhus i Sverige och hjärtspecialister i Göteborg och Lund, bilda ett gemensamt barnhjärtnät.

Via nätverket ska barnhjärtmottagningarna på de olika sjukhusen kunna dela kunskap och hjälpas åt att besluta om bästa behandling för hjärtsjuka barn.

Peter Jotorp är överläkare på barnkliniken på Centrallasarettet i Västerås och ansvarig för vården av hjärtsjuka barn från hela Västmanland:

– Man ska försöka förbättra barnhjärtsjukvården i landet och göra den lite mer jämlik kan man väl säga och förhoppningsvis öka kompetensen också ute på länssjukhusen, säger han.

– Vi kommer att få tillgång till en avancerad telemedicinsk utrustning som gör att vi kan koppla upp oss mot till exempel barnhjärtcentra i Göteborg som är vår huvudsakliga samarbetspartner. Men man kan också koppla upp sig mot Uppsala, Stockholm eller andra länssjukhus om man vill dela med sig av sina kunskaper eller vill konsultera och så. Vi tror att det kommer att bli jättebra, säger Peter Jotorp.

Varje år upptäcks hjärtfel hos mellan 20 och 30 nyfödda barn i Västmanland. Barnen behöver snabbt få rätt diagnos och beslut om behandling, och då kan det nya nätverket vara en hjälp.

Hjärt-Lungfonden samlar just nu in pengar till satsningen som alltså ska starta i höst. Tanken med nätverket är att oavsett var man bor ska man kunna få ta del av högspecialiserad vård.

– Kontrollen av barn med medfödda hjärtfel ser nog lite olika ut i landet och det finns liksom ingen "golden standard" hur man ska göra, men i och med det här så ökar möjligheten att hela tiden ha en levande diskussion med våra expertkollegor i Göteborg eller Lund. Vi tror att det kommer att bli väldigt värdefullt, säger Peter Jotorp.

Eva Kleppe
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista