Många rehabiliteras i länet

Västmanlands landsting ligger tvåa i landet när det gäller att satsa pengar på rehabilitering. Det visar en undersökning från Sveriges kommuner och landsting, SKL, där de har tittat på hur duktiga landstingen är på att följa rehabiliteringsgarantin.

- Regeringen hade avsatt 15 miljoner kronor för Västmanlands del, men man har genomfört åtgärder till ett värde av 19 miljoner kronor, säger Anna Östbom som jobbar med sjukskrivnings- och rehabiliteringsfrågor på SKL.

Västmanlands läns landsting har alltså tagit hand om fler patienter än man fått pengar för från staten, 170 procent istället för normala 100 procent. Men det betyder inte att vårt landsting behöver punga ut med alla extra pengarna själva. Istället snor Västmanland och andra landsting som varit duktiga på att rehabilitera sjuklingar åt sig pengar från andra landsting, som rehabiliterat färre än de fått ersättning för.

- Syftet med den här rehabiliteringsgarantin är att förhindra sjukskrivningar men också att bidra till att sjukskrivningarna kan bli kortare med hjälp av de här behandlingarna så att man kan återgå snabbare i sitt arbete, säger Anna Östbom.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista