Ny medalj till Olsson
VINTER OS

OS-brons till Johan Olsson

Marcus Hellner vann OS-guld på herrarnas skiathlon och Skultunasonen Johan Olsson vann bronset. Det var Olssons andra OS-medalj i karriären. Det första vann han i OS i Turin 2006 i stafetten 4 x 10km.

Olsson var den som satte färg på loppet. Han tog chansen och ryckte när man bytte från fristil till klassiskt efter 15 km och fick genast ett försprång. Svensken hade 12 sekunders ledning när det återstod en mil och 17 sekunder med 7,5 km kvar. Försprånget ökade sedan till 25-26 sekunder vid fyra kilometer kvar.

Men tre kilometer kvar gjorde ryssen Alexander Legkov ett rejält försök att komma ikapp Olsson. Han tog in många sekunder och försprånget kröp snabbt ner till 10 sekunder. När 1,5 km återstod skilde det bara ett par sekunder och inne på stadion var han trött. Men Olsson lyckades ändå greja bronset före Legkov. Silvret gick till Tobias Angerer, Tyskland.

Anders Södergren ramlade i början av loppet och hamnade sist i det 65 man stora fältet. Men han åkte sakta men säkert upp sig och låg med i täten vid skidbytet. Södergren och Marcus Hellner ledde klungan vid ett par tillfällen men utan att åka för fullt. Därmed fick Olsson ytterligare försprång och det var ingen annan i täten som orkade ta upp jakten på bortflyende Olsson.

P4 Västmanland  /TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista