Kadaver till Bäckegruvan?

Bäckegruvan i Skinnskattebergs kommun kan få en förbränningsanläggning för djurkroppar. Det är Statens Jordbruksverk som anser att det behövs fler anläggningar i Sverige som kan ta hand om döda djur.
Idag finns det bara en, i Stenstorp i Västergötland. Den nya anläggningen skulle ligga i anslutning till den kadaverterminal som Stenstorp sedan i höstas har i Bäckegruvan, och den skulle kosta runt 40 miljoner kronor att bygga upp. Sedan i höstas finns en mellanlagringsstation för kadaver i Riddarhyttan - kroppar som senare körs vidare till just Stenstorp. Där mals kropparna ner till pulver som sedan lagras på plats. Efter att Europa drabbats av galna kosjukan och mul- och klövsjukan har Statens Jordbruksverk börjat oroas över beredskapen i Sverige, om problemen också skulle komma hit. Stenstorp räcker helt enkelt inte till, och dessutom har man problem med att lagra restprodukten - pulver - där. Fyra eller fem förbränningsanläggningar skulle därför behövas i landet, och den i Riddarhyttan skulle täcka Mälardalen. Genom att bränna djurkropparna får man inte heller några problem med att blanda djur med olika sjukdomar, och den enda restprodukten är aska.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".