Dubbelt så många skador i vinter

Frusna rör, krockade bilar och utbrända hus. Det är några skador som snön och kylan har åsamkat. Försäkringsbolagen har ovanligt många ärenden den här vintern.

- Vi befarar nog att det är minst en fördubbling när det gäller brand- och vattenskador i år, säger Christina Wilhelmsson, skadechef för bygg och teknik på Länsförsäkringar Bergslagen

Och just brand- och frysskador är tillsammans med trafikskador de dominerande ärendena hos Länsförsäkringar Bergslagen just nu. P4 Västmanland har talat med flera olika försäkringsbolag i länet och de ger ungefär samma bild - att det är ovanligt många skador som orsakats av snö eller kyla i år.

Som försäkringstagare är det viktigt att tänka på aktsamhetskravet, det vill säga vad man måste göra för att försäkringen ska kunna falla ut.

- Har man till exempel märkt att det har frusit ta gärna hjälp av branschfolk. De har de rätta verktygen och vet hur man ska tina upp det här på ett bra sätt så att det inte blir en ännu värre skada. Tina inte upp det med hårfönar, kupévärmare, ljus eller lampor. Tanken kanske är god men risken finns att man instället gör skadan mycket värre, säger Christina Wilhelmsson.

Ida Nilsson
nyheterna.vstm@sr.se