Surahammar ska samarbeta med polisen

Nu gör Surahammars kommun som grannen Hallstahammar: tecknar ett formellt samverkansavtal med Polismyndigheten i Västmanland.

Surahammar blir därmed den andra kommunen i länet som tecknar ett sådant avtal, som handlar om att sätta igång gemensamma brottsförebyggande insatser.

De områden som Surahammars kommun och polisen kommer att satsa på i första hand är

  • våld i offentlig miljö
  • barn och unga i riskzonen, samt
  • tillgreppsbrott

Samverkansavtalet är viktigt, menar närpolischefen.

– När vi kan arbeta på en bredare front blir möjligheterna större att sänka brottsligheten och skapa en tryggare miljö för de boende i Surahammar, säger Per Vikman, chef för Västerås närpolisområde, som omfattar även Surahammar och Hallstahammar.

Avtalet kommer att undertecknas av länspolismästare Lars Hallberg och Britt-Inger Fröberg, ordförande i Surahammars kommunstyrelse, den 4 mars.

En styrgrupp ska efter undertecknandet arbeta fram konkreta handlingsplaner för samarbetet.

– Vi har även tidigare haft brottsförebyggande samarbete med polisen men inte så konkret som nu, säger Anders Rydell, brottsförebyggande samordnare i Surahammars kommun, i ett pressmeddelande.

– Det borgar för att vi nu kan bli betydligt mer handlingskraftiga.

Elisabeth Adolfsson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista