Nya flyglinjer från Västerås

I april kommer det Göteborgsbaserade flygbolaget City Airline att börja flyga från Västerås flygplats. Via Landvetter ska man snart kunna ta sig från Västerås till ett 40-tal destinationer i Europa. Det här ger plus i kassan för den hårt ansatta flygplatsen.

Flygplatschefen Mikael Nilsson räknar med en rejäl ökning av resenärer.

– Vi hade 174 000 år 2009 och nu kan vi hamna över 200 000, kanske 240 000, säger han.

Betyder det här att flygplatsen nu är räddad?

– Nej det ska jag väl inte påstå att vi är. Vi kommer ju inte att göra något nollresultat, men det kommer ju att bli en resultatförbättring men det är ju en bit kvar.

Den 19 april är det premiärflygning för City Airline från Västerås flygplats. Flygbolaget satsar 75 miljoner kronor under två år på att flyga från sju orter i Sverige, där Västerås är först ut. Men trots det här stora ekonomiska tillskottet kommer inte flygplatsen att kunna stå på helt egna ben, utan man behöver fortfarande stöd från Västerås stad, berättar Mikael Nilsson.

Resultatet kommer ju successivt att förbättras och hamna på en acceptabel nivå, säger flygplatschefen Mikael Nilsson till P4 Västmanland.

Vare sig Västerås flygplats eller Västerås stad går in med pengar direkt i satsningen, istället gör man subventioneringar av vissa avgifter till en början, för att underlätta uppstarten. Men det är inget som ger minus i kassan för kommunen, menar kommunstyrelsens ordförande Elisabeth Unell.

Det här är ju en intäkt till flygplatsen, ett plus eftersom vi får fler avgångar. Och det kommer att bli lägre kostnader för flygplatsen och västeråsarna, säger kommunstyrelsens ordförande i Västerås, Elisabeth Unell.