Bussar står oanvända

Bussbolaget Björks Buss reagerar nu på beskedet att SJ inte kan få tag i ersättningsbussar eftersom de är upptagna. Det stämmer inte, menar man på Björks Buss i Västerås, där det finns gott om lediga bussar.

– Vi har ju flera bussar till förfogande. Vi kör skolbarn på morgonen och på eftermiddagen men framåt kvällen när folk ska hem från jobbet kan vi köra SJ:s resenärer, säger Kjell Nordin, vd på Björks buss.

Det är den så kallade Bussakuten i Stockholm som sköter bussbokningarna åt SJ. Kjell Nordin har flera gånger hört av sig via mail och sagt att de kan köra strandsatta resenärer men inte fått nåt svar. Bolaget har bara fått någon enstaka körning.

Däremot har andra bussbolag ringt Björks buss och bett dem köra passagerare, eftersom alla deras bussar varit upptagna.

Samtidigt står resenärer på tågstationer runt om i regionen och i länet utan att kunna ta sig dit de ska. Kjell Nordin är fundersam.

– Det känns inte roligt, speciellt inte om man åker ned till Centralstationen och ser bussar från Dalarna och Stockholm. Vi har fem minuter ner till centrum så det borde bli billigare att anlita oss, säger Kjell Nordin.

Magnus Nordin, chef på Bussakuten i Stockholm, vill inte bli intervjuad, säger att Bussakuten kontaktar alla bussbolag i jakten på bussar som kan ersätta inställda tåg.

I övrigt hänvisar han till SJ:s presstjänst som i sin tur hänvisar tillbaka till Bussakuten.

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".