Lodjursjakten påverkad av vädret

Igår startade licensjakten på lodjur runtom i landet. 209 lodjur får skjutas i Sverige, sex av de i Västmanland. Men det rådande väderläget kan ställa till med en hel del problem, tror Göte Hamplin, jakt och viltskadehandläggare på länsstyrelsen.

– Det är ju väldigt mycket snö och nu blåser spåren igen samtidigt som det kommer mer snö. Så jakten kommer nog inte att gå så snabbt som den skulle ha gjort under bättre väderleksförhållanden, säger Göte Hamplin.

Senast sista mars ska lodjurskvoten vara fylld och i år har reglerna kring rapporteringen skärpts för att minska risken för överskjutning. En gång i timmen ska jägarna ringa in för att se hur många lodjur som skjutits. Tidigare har det också kommit kritik mot de lodjursfällor som använts och Länsstyrelsen gör därför en extra inspektion av de lodjursfällor som ska användas under årets jakt.

– Alla fällor som vi har tittat på är i väldigt bra skick och jägarna har skött sig exemplariskt med att märka upp dem och kontrollera att de inte kan orsaka några skador hos lodjuren, säger Göte Hamplin till P4 Västmanland.

Ida Nilsson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista