Tillfälliga rektorer i Kungsör

Kungsörs kommun saknar just nu två rektorer i två olika verksamheter. Kung Karls skola saknar ordinarie rektor, men det handlar också om ordinarie rektor för förskoleverksamheten inom kommunen. Och nu hyrs tillfälliga personer in, som ger en merkostnad varje månad.

Men Taito Arkkukangas (S), vice ordförande i Barn och utbildningsnämnden i Kungsör, säger att kostnaden inte ska belasta någon annan verksamhet.

– Här måste vi få nya pengar från kommunstyrelse och fullmäktige, det här är något som vi inte har orsakat. Det är ju så att den ena rektorn som är på förskoleverksamhet är en ny verksamhet och vi har sökt rektor men inte fått sökanden. Det är en tjänst som vi har planerat in, och den är också kostnadsberäknad, men inte riktigt i den kostnaden när det gäller de så kallade stafettrektorerna, säger Taito Arkkukangas till P4 Västmanland.

Ni har väl vetat om att en organisationsförändring är på gång?

– Ja, det är riktigt och vi har haft platsannonser ute ganska lång tid, men när vi har kommit till löneanspråken så har vi inte kunnat enas om det.

Så då betalar ni hellre dyra pengar till stafettrektorer i stället?

– Det är inte så enkelt, om man betalar för mycket så slår man sönder i stort sett hela lönestrukturen på de övriga anställda. Man måste följa den lönepolicy man har i kommunen, däremot kan man tillfälligt när det gäller stafettrektorer ändå ha en kortsiktigt högre kostnad, säger Taito Arkkukangas.

Hur länge kan man vänta på nya ordinarie rektorer?

– Vi har sagt att det här kanske tar den här terminen / läsåret innan vi får någon i praktiken på plats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista