Ljusare tider för Strömsholms kanal

I år ser det bra ut med ekonomin för Strömsholms Kanalbolag. Förra året var bolaget tvunget att vända sig till ägarkommunerna för extra bidrag, men i år är budgeten i balans.

– Budgetförslaget visar på plus 10 000 kronor och det är ju inte mycket. Så  man kan väl säga att det är en nollbudget, säger Hans Pettersson, vd för Strömsholms Kanal AB.

– Skälet till att vi kan göra det är ju dels att vi har fått ett bidrag från länsstyrelsen, dels att vi har minskat bemanningen. En person har gått i pension och han är inte ersatt. Dessutom har vi ändrat tidtabellerna så att det blir lite billigare med slussvaktarlöner, säger Hans Pettersson.

Hur kommer de här förändringarna att påverka trafiken i sommar?

– Vi tror att vi kommer att klara oss bra. Det varierar väldigt med vädret hur många som kommer och vill slussa, men tidtabellen är lagt så att alla som kommer och slussar ska få slussa i lugn och ro.

– Sedan är vi beredda att sätta in extra personal, naturligtvis, om det skulle bli väldig anstormning vilket vi hoppas, säger Hans Pettersson.

Förra året fick kanalbolaget begära 800 0000 kronor i extra bidrag från de fyra ägarkommunerna Hallstahammar, Surahammar, Fagersta och Smedjebacken - och det fick man också.

Men i år räknar man med att ekonomin går ihop utan extra bidrag, och att de 525 000 kronorna per kommun räcker. Dessutom har Landstinget Västmanland gett 250 000 och landstinget Dalarna 75 000 kronor.

De 180 000 kronorna man får från länsstyrelsen för underhåll av slussportar bidrar också till nollbudgeten.

I år är det alltså frid och fröjd med ekonomin, men framöver krävs det stora investering på underhåll av den 200-åriga kanalen. Och det går inte utan bidrag utifrån, enligt Hans Pettersson.

– Vi kommer att fortsätta med bidragsansökningar i den takt vi vårdar och sköter om kanalen.  Det är ju 26 slussar, men 96 portblad, och det är 74 byggnader som vi har hand om.

– Det är också åtskilliga kilometer med stensättningar, pirer och sådant som måste vårdas och skötas . Där finns det mycket att göra och vi kommer att ligga på för att få stöd för att göra det också, säger Hans Pettersson till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista