Mygga i aktion. Foto: Lennart Nygren / SCANPIX

Nytt nej till utökad myggbekämpning

Uppdaterad 17.40

Miljödomstolen säger nej till utökad bekämpning av mygg i området kring Nedre Dalälven. Tidigare har även Kemikalieinspektionen sagt nej.Det var Nedre Dalälvens Utvecklingsbolag, NEDAB, som hade ansökt om att få bekämpa mygg i fler områden än man tidigare har tillstånd till.

De nya områdena ligger i och på gränsen till så kallade Natura 2000-områden.

Det medel som skulle användas är det biologiska bekämpningsmedlet Vectobac G.

Men Miljödomstolen anser - liksom Kemikalieinspektionen - att den miljökonsekvensbeskrivning som gjorts är för dålig, och att det därför inte går att avgöra vilka konsekvenser bekämpningen skulle få för miljön.

Eftersom domstolen menar att bekämpningen kan medföra betydande konsekvenser för miljön säger man alltså nej till NEDAB:s ansökan.

Lennart Gladh på Världsnaturfonden som är motståndare till myggbekämpningen är en smula överraskad över beslutet.

– Det är första gången - äntligen skulle jag vilja säga - som någon tittar på det här och börjar ifrågasätta den verksamhet som bedrivs, säger Lennart Gladh till P4 Västmanland.

Patrik Åström
nyheterna.vstm@sr.se

Faktaruta

Kemikalieinspektionen (KemI) har varje år sedan 2002 gett ett antal tillfälliga godkännanden (dispenser) för myggbekämpning med det biologiska medlet VectobacG som innehåller den aktiva organismen Bacillus thuringiensis subspecies israelensis (Bti). För att få använda bekämpningsmedel i en nationalpark eller ett naturreservat krävs en dispens från berörd länsstyrelse.

Bti är ett biologiskt bekämpningsmedel vilket har vissa generella fördelar jämfört med många kemikalier och bidrar positivt till miljökvalitetsmålet "Giftfri miljö". Det råder dock en viss osäkerhet om användningen kan komma i konflikt med miljökvalitetsmålet "Ett rikt växt-och djurliv".

Källa: Kemikalieinspektionen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista