Kyrkoherde Henrik Rydberg tror att Lindgårdsskolan får för litet betalt. Foto: Kristin Axinge Jaslin/SR.

Församling driver process om skolpeng

Västanfors-Västervåla församling misstänker att Fagersta kommun betalar flera hundratusen kronor för lite i ersättning för elever på församlingens friskola Lindgårdsskolan. Nu hamnar saken i domstol.

Församlingen har överklagat kommunens beslut om skolpeng till länsrätten.

– Om vi skulle ha rätt så som vi tänker i alla avseenden då handlar det om hundratusentals kronor. Men det kan ju tänkas att det handlar om mycket mindre pengar också eller om att Fagersta kommun gjort alldeles rätt, bara att de inte lyckats få oss att förstå det. 

Tvisten har egentligen funnits i flera år men det är först från årsskiftet det blivit möjligt att driva en rättslig process. Nu måste kommunerna budgetera för egna elevkostnader, och sen betala lika mycket för elever på friskolor. Den som inte är nöjd kan överklaga till länsrätten. 

Och faktum är församlingens skola i Fagersta, Lindgårdsskolan, får olika mycket betalt från olika kommuner. 

Skinnskattebergs kommun betalar betydligt mer än Fagersta, drygt 90 000 kronor per grundskoleelev och år, Fagersta drygt 67 000 kronor, alltså omkring 23 000 kronor mindre per elev och år. 

Men skillnaden måste inte betyda att Fagersta betalar för litet. Dyra lokaler, personaltäthet, löneläge och så vidare är faktorer som kan göra att en kommun betalar mer per elev än en annan. 

Fast det är inte bara Fagersta som dragit på sig misstankar om att betala för litet. 

– Vi har också svårt att förstå hur Norberg har räknat, så det måste vi kanske också överklaga, säger Henrik Rydberg, kyrkoherde i Västanfors-Västervåla församling i Fagersta.

Monica Elfström
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista