"Snösmältningen kommer att gå bra"

Snart kommer våren, och då ska all snö smälta bort. Frågan är om gatubrunnarna klarar av att ta emot allt vatten, eller om det blir översvämningar? Tomas Wulcan, enhetschef på teknik och idrottsnämndens stab i Västerås, tror att det ska gå bra.

– Den här våren kommer det att bli extremt mycket vatten. Men min bedömning är ändå att det kommer att gå bra. Självklart kommer det att finnas vatten efter vägarna men det få vi hantera på bästa sätt, säger Tomas Wulcan.

– Man ska inte bli orolig om det ligger några centimeter vatten vid vägarna. Vi har dimensionerade dagvattenledningar som ska klara av det här, säger Tomas Wulcan.

Det bästa som kan hända är att snön smälter sakta, i omgångar. Men om den inte gör det så finns det risk att det blir mycket vatten på gatorna.

Kommunen jobbar nu för fullt med att jobba bort snön på gatorna i Västerås ytterområden och hyvla fram dagvattenbrunnarna.

När snön börjar smälta måste en del av brunnarna dessutom rensas för att det inte ska bli stopp. Men snön som ligger i villaträdgårdarna kan kommunen inte göra något åt och den ska också ta vägen någonstans när den smälter.

Det är inte bara gatorna som måste vara framkomliga:

– Nu ligger vi i beredskap när det gäller våra cykeltunnlar. Vi har runt 55 stycken och vi förbereder oss för att snabbt pumpa bort vatten om det behövs, säger Tomas Wulcan.

– Vi tror ända att den snömängd som ska smälta är hanterbar.

I Västerås finns drygt 9 000 dagvattenbrunnar.

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista