VL nekade 13-åring bussresa

Den som bor på landet måste ha betalkort för att kunna åka med Västmanlands Lokaltrafiks bussar. Det fick en 13-årig flicka erfara i förra veckan. Hon blev då nekad att följa med bussen när hon skulle åka in till Sala.

Orsaken var att flickan saknade betalkort och därför inte kunde lösa någon biljett hos VL. Det upprör både flickans mamma och Salas kommunalråd.

– Jag tycker det är jättedåligt. De säger att landbygdsbor åker för lite buss. Men det är väl inte så konstigt när de inte låter oss betala, varken kontant eller med SMS. Det säger Anna Billman, flickans mamma.

Hon blev tvungen att ta ledigt någon timme från jobbet för att skjutsa och hämta sin dotter. Hon blev upprörd över att hennes dotter inte fick åka med bussen till skolan.

Salas kommunalråd Carola Gunnarsson (C) säger att kommunen betalar över nio miljoner kronor till VL i underskottstäckning. Hon menar att kommunen och VL ska underlätta resandet med kollektivtrafik och att situationen på landsbygden är ohållbar.

– Jag menar att det är fullständigt oacceptabelt att barn blir avkastade från bussen för att de inte har betalkort med sig. Det här måste vi lösa, säger Carola Gunnarsson, kommunalråd i Sala.

Kritikerna menar att sms-biljett för alla inom olika zoner vore en lösning.

VL jobbar på en lösning, men med de bästa förhoppningarna kommer det inte fungera i praktiken förrän i höst.

Kontantfritt resande genomfördes i länet den 1 oktober 2009. I flera månader har man vetat om problemet med enkelbiljetter på landsbygden.

Tekniken finns, men ännu inte i Västmanland, enligt  Maria Rydström, områdeschef på Västmanlands Lokaltrafik, VL.

– Det är lite mer komplext. Inom en tätort är det en och samma taxa för alla resor. Ska man åka på landsbygden är det en mängd olika taxor, så det har tagit lite tid för oss att utveckla den tjänsten helt enkelt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista