Salbergaanstalten ger klirr i kommunkassan.

Salbergapengar går till investeringar

Pengarna som Sala kommun får in vid försäljningen av Salberga, 68 miljoner kronor, kan användas till exempelvis äldreomsorgen och skolan. Det föreslår några av de Salabor som P4 Västmanland talat med.

18-åriga Louise Elfwing tycker att kommunen ska satsa mer pengar på den yngre befolkningen:

– Jag tycker att de borde göra så att det finns mer aktiviteter för ungdomar, ställen där de kan vara på fritiden.

Gunnel Koinberg tycker att kommunen först och främst ska lägga pengarna på äldreomsorgen och skolan:

– Där det saknas pengar för det mesta, säger hon.

Läraren Lars Alenius hoppas att kommunen satsar mer pengar på skolan nu, liksom barnomsorg och vård.

Oppositionen har hela tiden varit emot försäljningen av fängelset och hade hellre behållit fastigheten för att få in några miljoner om året i vinst till kommunkassan som avtalet med kriminalvården gett.

Men nu är kontraktet mellan kommunen och den nya fastighetsägaren underskrivet. Och oppositionsledaren för Socialdemokraterna, Per-Olov Rapp, ser flera områden som pengarna kan användas till:

– Det är dels då att vi vill bygga ut Lärkan, men det vill ju borgarna också göra. Vi tycker också att badhuset bör renoveras och förbättras.

Ett annat viktigt område där det behövs investeringar, enligt Per-Olov Rapp, är exempelvis äldreomsorgen.

När det gäller skolan då, det har ju varit en hel del besparingar där, vad ser ni för möjligheter där?

– Vi kan ju inte använda de här pengarna på driften så att säga, utan vi får ju använda dem för framtida investeringar. De kommer i och för sig medföra driftskostnader, men vi kan inte ta allting till driften, det blir ju en engångsföreteelse, säger Per-Olov Rapp (S).

Även Carola Gunnarsson (C), kommunalråd i Sala, sa i veckan att det kan bli frågan om olika kommunala investeringar; bland annat inom äldreomsorgen och i en fortsatt satsning på att utveckla Lärkanområdet.

Annika Nordin
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista