Nya kirurgichefen: "Ett svårt jobb"

Division kirurgi på Centrallasarettet i Västerås har nu fått en ny chef efter att Per-Otto Olsson sa upp sig i protest mot sparkraven. Men den nya chefen, Claes-Göran Björck, säger att det är ett svårt jobb att ta över.

I slutet av januari fick chefen för kirurgidivisionen på Centrallasarettet i Västerås, Per-Otto Olsson, nog. Han ansåg att sparkraven var för hårda för att det skulle gå att driva en vettig verksamhet.

Bilden bekräftades sedan av klinik- och avdelningscheferna.

– Det är klart att det här är en tuff utmaning, men jag vet också att det alltid finns möjligheter att effektivisera sin verksamhet och göra saker och ting bättre, säger Claes Björck, ny chef på divisionen för kirurgi på Centrallasarettet i Västerås.

Din företrädare Per-Otto Olsson, ansåg att sparkravet på ungefär 50 miljoner kronor inte var möjligt, hur ska du klara det?

– Det är förstås en bra fråga. Ser vi i ett bredare perspektiv så är det så att Landstinget Västmanland har ett bekymmer som skrivs 300 miljoner kronor. I det perspektivet och utifrån det faktum att det faktiskt inte finns mer pengar så känns det inte orimligt att det läggs ett sådant beting på division kirurgi, säger Claes-Göran Björck.

– Uppdraget från politiken är faktiskt att vi ska bibehålla vår kvalitet och produktion och det handlar om att planera sin produktion så att den blir så effektiv som möjligt och så patienttillvänd som möjligt.

Hur ser din bild av sjukvården ut i framtiden och vilka resurser krävs?

– Patienterna ska inte märka någon större skillnad, de ska få en god sjukvård utan köer, patienter ska ligga i sjukhussängarna så länge de behöver och inte längre. Och de ligger inte i sjukhussängarna om de inte behöver det och kanske kan vårdas i hemmet, säger Claes Björck, ny chef på divisionen för kirurgi på Centrallasarettet i Västerås.

Michael Gawell
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".