Centrallasarettet i Västerås

"Sparbeting inom det möjligas gräns"

Det finns en viss oro för hur sparbetinget på 300 miljoner kronor inom Landstinget Västmanland ska påverka sjukvården. Divisionscheferna är naturligtvis eniga om att det här är kärvt, men jag har inte hört annat än att ambitionen är att de ska klara det, säger landstingsrådet Torsten Källberg som tror att kirurgins beting på 50 miljoner ligger inom det möjligas gräns.

– Sparkravet är fördelat på två potter på 150 miljoner vardera. Båda potterna kommer från verksamheten, de har själva lämnat förslag på var de skulle kunna spara om det var nödvändigt. Och det vi fick förslag på var betydligt mer än de 300 miljonerna, men vi har valt ut 300 miljoner som går att spara på utan att åsidosätta patientsäkerhet och sådant, säger Torsten Källberg till P4 Västmanland.

– Om vi tar division kirurgi så är det en division som har nästan 1 200 miljoner till sitt förfogande, de ska alltså försöka spara 50 miljoner av det.

– Man kan jobba smartare, så det finns alltså många onödiga pengar och sedan ska man alltså jobba på ett bättre sätt och då borde 50 miljoner av 1 200 miljoner ligga inom det möjligas gräns, säger Torsten Källberg.

Juha Rundgren, oppositionsråd från Vänsterpartiet, tycker inte att bilden är tillräckligt klar för att kunna ta beslut och han håller inte med Torsten Källberg.

– Varken han eller vi fick en hundraprocentigt klar bild från divisionscheferna, de uttryckte ju oro och uppgiften de fått är väldigt tuff, säger Juha Rundgren.

– Nu måste vi gå till botten med det här. De fackliga organisationerna har ytterligare en bild och de arbetar med vården varje dag, och det är något som också måste få komma fram till oss som beslutsfattare innan vi går till beslut, säger Juha Rundgren till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".