På Fatburen får de äldre dricka alkohol om de vill, berättar Kicki Lindberg. Foto: Ida Nilsson/SR.

Sängfösare kan ge äldre guldkant

Nu ska regeringen utreda om alla äldreboenden ska få servera alkohol till maten för de boende. På Fatburens ålderdomshem i Västerås serverar man redan alkohol, något som undersköterskan Kicki Lindberg tycker är bra.

- För mig är det livskvalitet. Vi pratar med anhöriga när de flyttar in här och berättar att de vanorna de hade får de ta med sig här. De har sina egna flaskor som de dricker och bjuder från. Det kan vara vin till maten, men mest är det kanske någon liten sängfösare till kvällen, säger Kicki Lindberg. 

Hon ser bara positivt på att man kan servera alkohol till de boende på hennes avdelning och tror att det är viktigt att äldre personer får ha kvar så mycket som möjligt av sina gamla vanor när de kommer till ett äldreboende.

Det handlar inte om något supande, utan mer som en liten guldkant på vardagen, poängterar hon och säger att hon kommer att dricka vin till maten själv ibland när hon blir äldre. 

- Visst har det funnits folk som har kommit hit och haft alkoholproblem innan och de får ju inte alkohol här. Utan vi pratar om vanliga vanor, likaväl som att promenera eller äta en god middag, säger Kicki Lindberg. 

Och vill man inte dricka alkohol så måste man ju inte. De som tackar nej till alkoholen brukar istället få ett glas cider så att de åtminstone kan vara med och skåla.

Ida Nilsson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".