Stora snömängder ska rinna bort i vår. Foto: SR.

Oro inför kommande snösmältning

Mälarenergi oroar sig för snösmältningen i Västerås i vår. Just nu arbetar de intensivt för att kulvertar, dammar och diken ska klara att ta emot allt smältvatten.

Men det kan bli problem, tror Niklas Gunnar på Mälarenergi.

– Det kommer definitivt att bli problem. Vi jobbar tillsammans med Västerås stad för att förbereda oss för det här. Vi har dagvattendammar, kulvertar och ledningsnät under staden och när vattnet väl har tagit sig ner till ledningarna är det inget problem. Men intagen måste rensas och det pågår redan idag, säger Niklas Gunnar.

Värsta tänkbara scenariot är att en snabb snösmältning täpper till intagen.

– Då får vi stora översvämningar, säger Niklas Gunnar.

Mälarenergi sitter i täta möten med Västerås stad för att vara beredda när vårfloden kommer.

Det är Västerås stads ansvar att se till att alla de drygt 9 000 dagvattenbrunnar på gatorna fungerar som de ska och att vattnet kan rinna undan.

Sedan är det Mälarenergi som ansvarar för vattenledningarna och en mängd dammar, diken och kulvertar. De är inte lika många, men där handlar det om mycket större mängder vatten.

Det tar en vecka att hinna med att rensa alla kulvertar, dammar och diken från skräp så att vattnet kan rinna ner. Och när vattnet väl runnit ner i ledningsystemet under Västerås stad så är ledningarna väl proportionerade och kan ta emot stora mängder vatten.

Men den ökade mängden vatten läcker in i de ledningar som går till reningsverket för rening, men även det ska man klara av, säger Niklas Gunnar.

– Vi måste rena mer vatten än vi egentligen behöver. Men det är för att hålla nere kostnaderna, inte på grund av riskerna, säger han och tillägger att det inte finns någon risk för att västeråsarna ska riskera att dricka smutsigt vatten i vår.

Maria Edlund
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".