Akuten i Västerås

Fortsatt remisstvång på akuten

Det blir fortsatt remisstvång på akuten vid Centrallasarettet i Västerås. I somras lovade landstingsmajoriteten att tvånget på remiss från läkare eller sjukvårdsupplysningen skulle avskaffas under 2010. Men det ser alltså inte ut att bli så.

I somras sa Torsten Källberg, folkpartistiskt landstingsråd, i våra nyheter att de sett tvånget som ett ganska onödigt hinder för folk som söker vård i rätt tid.

– Om de verkligen känner att de måste till akuten så ska de inte behöva gå omvägar, sade landstingsråd Torsten Källberg 2009.

Remisstvånget infördes för att minska trycket på akutmottagningen.

Som det är nu krävs remiss från läkare eller sjukvårdsupplysningen för att få hjälp på akuten, något som av många patienter upplevts krångligt. Det var det som var anledningen till att Torsten Källberg förra sommaren lovade att remisstvånget skulle bort.

– Orsaken till att vi gärna vill ta bort remisser var helt enkelt det att det var alldeles ogörligt att komma fram till hälso- och sjukvårdsupplysningen. Det var så långa väntetider där. Jag ska inte säga att folk dog i telefon men det var inte bra, säger Torsten Källberg.

Enligt honom var det alltså framför allt de långa väntetiderna i telefon till sjukvårdsupplysningen för att få remiss som var anledningen till varför man vill avskaffa remisstvånget. Men nu är inte behovet lika stort eftersom sjukvårdupplysningen 1177 fungerar bra.

– Det finns andra möjligheter nu och framför allt så kommer man fram till HSU eller 1177 på ett helt annat sätt per telefon än man gjorde då, säger Torsten Källberg.

Hur känns det då att ta tillbaka det här löftet?

– Det är ju inte roligt naturligtvis eftersom jag representerar en ideologi som tror på människans frihet att bestämma över sig själv, så att säga, men alla människor är inte kapabla till det och vi kanske skulle få för mycket.

– Jag pratade med chefen för akuten och hon tyckte att vi nog bör ha remisstvånget kvar. Jag gjorde det häromdagen, säger landstingsrådrt Torsten Källberg, (FP) till P4 Västmanland.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista