Skickades hem från akuten - avled

En äldre kvinna i Västmanland skickades i somras till akuten vid Centrallasarettet i Västerås. Men eftersom varken hon eller personalen på akuten visste varför skickades hon tillbaka till sitt äldreboende. Hon avled kort därefter.

Kvinnan skickades i till akuten i Västerås av en jourläkare på en vårdcentral. Orsaken var att hon hade ett alarmerande lågt kaliumvärde.

Men på akuten hade man inte tagit emot någon information om att hon var på väg in. Kvinnan själv visste inte varför hon skulle till akuten, och hon hade ingen remiss med sig.

Därför skickades hon tillbaka till sitt äldreboende.

Dagen efter upptäckte kvinnans familjeläkare att ingen gjort något åt det låga kaliumvärdet, och skickade tillbaka henne till akuten.

Där blev hon akut sämre, fick hjärtstillestånd och dog.

Enligt Socialstyrelsen har man inte följt de rutiner som funnits på de olika vårdenheterna.

Nu kräver man att de inblandade ska redovisa vilka rutiner man har för ansvar och samverkan, och om man har gjort några förändringar sedan händelsen i somras.

Elisabeth Adolfsson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".