Informationstavla med uppgifter om inställda tåg. Foto: Leif R Jansson/Scanpix

Möte om tågtrasslet i Mälardalen

I dag har Västmanlands landshövding Ingemar Skogö och kommunalrådet Bengt-Åke Nilsson från Västerås träffat cheferna för SJ och Banverket. Mötet handlade om den dåliga punktligheten på Mälarbanan.I början av februari bad landshövdingen Ingemar Skogö och kommunstyrelsens ordförande i Västerås stad, Elisabeth Unell, att få ett möte med ledningarna på SJ och Banverket på grund av tågförseningarna i Mälardalen.

Så här kommenterar landshövding Ingemar Skogö dagens möte:

– Vi hade en öppenhjärtig diskussion under en timmes tid och den slutade mycket konstruktivt.

Han fortsätter:

– Vi redovisade de problem som vi har upplevt och som Västeråsarna har upplevt under den här vintern. Vi redovisade också statistik som entydigt visar att Mälarbanan har en sämre tillgänglighet och punktlighet än annan trafik i regionen. Det har inte enbart med vintern att göra, säger Ingemar Skogö.

Cheferna för SJ och Banverket redovisade under mötet alla åtgärder de har vidtagit och tänker vidta.

– Men vårt krav var ju att vi vill ha en punktlighet på Mälarbanan på 96 procent. Det är vad man har på annan regiontrafik i Stockholm-Mälardalsregionen, berättar Ingemar Skogö.

Vad sa de om det kravet?

– Man var överens om att det är inte bra som det är.

I mitten av maj möts parterna för ett nytt möte. Då ska Banverket och SJ redovisa sina planer och vad som gjorts för att förbättra punktligheten på Mälarbanan.

Men du fick inga löften?

– Jag tolkade det väl som en utfästelse att man nu ska göra allt vad man kan för att höja punktligheten. Genom att vi ligger på och kommer att följa det här och har nya möten inlagda så räknar jag med att det kommer att bli konkreta resultat också, säger landshövding Ingemar Skogö.

Annika Nordin
nyheterna.vstm@sr.se  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".