Bröllopet hölls i slottets festvåning trots att Mats Svegfors inte längre jobbade som landshövding. Foto: SR.

Svegfors höll bröllop på slottet

Mats Svegfors anordnade bröllop för en av sina döttrar på Västerås slott en och en halv månad efter det att han slutat som landshövding i Västmanland. Dåvarande adminstrativa chefen på länsstyrelsen i Västmanland är kritisk till att länsstyrelsen fick ligga ute med pengar för bröllopets kostnader.

Hela bröllopet betalades av Mats Svegfors, men länsstyrelsen hjälpte till att boka lokaler, hyra in serveringspersonal, länsstyrelsen lade också ut pengar för delar av bröllopet som sedan länsstyrelsen fakturerade Mats Svegfors.

Mats Svegfors säger att det viktigaste skälet till att han inte anordnade bröllopet helt själv utan tog hjälp av länsstyrelsen var att det blev enklare.

– När man använder personal, och i det här fallet var det många i servisen som inte hade egna bolag, då är det komplicerat rent tekniskt om jag som privatperson ska betala en annan privatperson för att hon eller han arbetar en kväll, säger Mats Svegfors.

Bröllopet på Västerås slott för en av Mats Svegfors döttrar planerades medan han var landshövding. Men den första februari förra året fick Mats Svegfors VD ett nytt jobb, som VD för Sveriges Radio, och bröllopet hölls i mars.

Även om Mats Svegfors fortfarande hade tillstånd från regeringen att bo kvar i, att hyra, landshövdingebostaden på slottet under februari och mars, så var han alltså inte landshövding längre.

Trots det hjälpte länsstyrelsen till med bland annat personal- och lokalbokningar och representationsvåningen användes vid bröllopet.

– Om jag inte tyckt att det varit lämpligt eller riktigt så hade jag ju naturligtvis inte gjort det.

Men du var ju formellt inte landshövding längre?

– Nej, det är alldeles sant, däremot hade jag regeringens tillstånd att fortsatt disponera slottet som min bostad, säger Mats Svegfors.

Husfrun som är anställd på slottet jobbade med bröllopet och serveringspersonalen var personal som länsstyrelsen brukar anlita. I slutänden betalades alla kostnader för hela bröllopet av Mats Svegfors, även de här personalkostnaderna, det hade man gjort upp från början. Men länsstyrelsen lade först ut pengar för en del av kostnaden för bröllopet, omkring 35 000 kronor, som sedan fakturerades Mats Svegfors.

Christer Alzén, dåvarande administrativ chef på länsstyrelsen, fick reda på det här först i efterhand. Han säger att när utomstående organisationer hyr in sig på slottet är det så att länsstyrelsen lägger ut pengar och får betalt efteråt. Men eftersom det här gällde ett privat bröllop tycker han inte att länsstyrelsen borde ha legat ute med pengar.

– Det är just den frågan som jag diskuterade med landshövdingens sekreterare att vi i framtiden ska hantera på ett annat sätt, och hade vi diskuterat den här frågan innan bröllopet så är det väl en sådan lösning jag hade velat se, säger Christer Alzén.

Patrik Åström
nyheterna.vstm@sr.se

Bakgrund:

Mats Svegfors var landshövding i Västmanland från 1 januari år 2000 till och med 31 januari år 2009.

Sedan 1 februari 2009 är Mats Svegfors vd för Sveriges Radio.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista