Lena Dornis från Västerås var en av 950 försenade passagerare. Foto: Scanpix och SR.

Fastfrusen passagerare tog det kallt

Många kryssningsfartyg har haft problem att ta sig fram i Stockholms skärgård på grund av att isläget är extremt. Viking Lines Amorella fastnade i isen och passagerarna kom mer än elva timmar för sent till hamn. Ingen skadades fysiskt och många var trots allt vid gott mod förseningarna till trots.

– Jag tyckte inte att det var någon fara. Jag tänkte inte så mycket, bara att jaha nu sitter vi fast, sa Lena Dornis från Västerås.

Under dagen väntas fler förseningar och några avgångar är inställda, men flera fartyg körs som planerat.

Helena Kneck, informationsansvarig på Viking Line Skandinavien förklarar varför man ger sig ut med färjorna trots isläget. 

- Vi betalar årligen många miljoner för att isbrytarna ska hålla farlederna öppna, säger .Helena Kneck, informationsansvarig på Viking Line Skandinavien

Finns det någon fara med att åka med båtarna nu?

– Nej, båtarna är anpassade för vinterväglag. Det var den olyckliga kombinationerna av starka vindar och packisen som orsakade det här, säger Helena Kneck. 

Ismassorna ska också ha gjort att Amorella stötte emot ett annat fartyg som också frusit fast, men det märktes knappt sa Lena Dornis. 

– Det enda vi märkte var att de ropade ut att alla passagerare skulle samlas i fören för att balansera båten. Jag var faktiskt inte rädd en enda gång, säger Lena Dornis. 

Det tog flera isbrytare nästan tre timmar att få loss fartyget. All aktivitet har gjort att Lena Dornis knappt sov något under natten. 

– Nu vill jag bara hem och sova. Det har inte skrämt mig och jag kommer att resa igen, säger resenären Lena Dornis från Västerås.

Alexandra Edman
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista