Resursläkare Yoshiaki Ebata

Resursläkartjänst sparar pengar

Landstinget Västmanland var bäst i landet på att spara pengar på inhyrd vårdpersonal förra året. Det gjordes bland annat genom att stoppa hyrläkare och istället anställa en så kallad intern stafettläkare, eller den nya tjänsten resursläkare.

Det är en helt ny typ av tjänst, där läkaren inte har någon fast arbetsplats. Istället bokas han eller hon av familjeläkarmottagningarna inom primärvården.

– Läkaren är på mottagningen fyra dagar i veckan och den femte dagen är en administrativ dag där läkaren har möjlighet att följa upp patienter. Det gör att resursläkaren kan slutföra journaler på ett bättre sätt än en extern hyrläkare kan göra, säger Ewa Göransson, biträdande chef för familjeläkarverksamheten.

Landstinget Västmanland sänkte sin kostnad för inhyrd vårdpersonal med en tredjedel från 2008 och var alltså bäst i landet. Det visar siffror som Dagens medicin sammanställt. Och en av de största satsningarna som gjordes var alltså rekryteringen av så kallade resursläkare, specialister på allmänmedicin som ska finnas till hands för primärvården.

Före detta hyrläkaren Yoshiaki Ebata blev den första resursläkaren i augusti ifjol.

– Som hyrläkare saknade jag att inte kunna följa upp mina patienter, eftersom jag flyttade hela tiden. Men nu har jag möjlighet att följa upp via internet, både hemifrån och från andra arbetsplatser, säger Yoshiaki Ebata till P4 Västmanland.

Såhär långt tycker resursläkaren att jobbet fungerar bra, även om tjänsten fortfarande håller på att utformas så att den ska bli så bra som möjligt för både personal och patienter.

Ida Nilsson
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista