Arboga station

Stationsområde ska bli tryggare

Nu ska Arboga kommun se över området kring Arboga station. Kommunen har fått 370 000 kronor av Boverket för att göra stationen tryggare. Det handlar om belysningen och hur planteringarna kan placeras.

– Vi har haft bekymmer i flera år när det gäller tryggheten i och omkring vår station. Vi har väldigt mycket bilinbrott på långtidsparkeringen som ligger precis norr om stationen och många upplever det som väldigt otryggt att gå mellan stationen och parkeringen. Samtidigt är det här ett område där många vistas nattetid eller kvällstid, säger Mikael Norman, projektchef på tekniska förvaltningen i Arboga kommun.

I höstas sökte tekniska förvaltningen i Arboga pengar hos Boverket för att stärka tryggheten i stads- och tätortsmiljöer ur ett jämställdhetsperspektiv. Mikael Norman förklarar hur det här perspektivet kommer in i det hela:

– Oftast är det ju så när det är mörkt och det finns mycket buskar att människor upplever det väldigt otryggt, kanske framförallt kvinnor och därför ser vi det här bidraget som en möjlighet att öka tryggheten för de som känner sig otrygga, säger Mikael Norman.

Projektet startar under april och ska vara avslutat i oktober.

– Vi måste börja med att gå igenom hur det ser ut idag och vi kommer att anlita expertis för att ta fram en lösning. Man får titta över den belysning som finns och vad man skulle kunna göra åt den. Man får även titta på planteringarna och det som finns runt det här området och se vad man göra. Och där kan vi ta experter till hjälp, säger Mikael Norman, projektchef på tekniska förvaltningen i Arboga kommun.

Jouko Kaijanen
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista