Nyfödda extrakontrolleras

Fler nyfödda barn i Västmanland med hjärtfel kan nu snabbare få hjälp. Sedan en tid tillbaka undersöks alla barn som föds på Centrallasarettet i Västerås extra noga för att tidigt upptäcka eventuella hjärtfel.

– Vi mäter syremättnaden på de nyfödda barnen i hand och fot och på så sätt hoppas vi och tror att vi kommer att upptäcka svåra medfödda hjärtfel mycket tidigare än vi gjorde tidigare, säger Peter Jotorp som är överläkare på Barnkliniken i Västerås och ansvarig för vården av hjärtsjuka barn från hela länet:

Varje år föds cirka 2 700 barn på förlossningen i Västerås och mellan 20 och 30 av dem har olika hjärtfel. Vanligast är hål mellan hjärtats kammare. Många hjärtfel märks direkt medan andra kan vara svårare att upptäcka och det är de fallen man nu vill hitta.

– Alla barn undersöks av barnläkare en eller två gånger och man lyssnar efter blåsljud och andra saker som skulle kunna tala för hjärtsjukdom. Men alla barn med svåra medfödda hjärtfel har inte blåsljud, så i värsta fall tror man att barnet är friskt och skickar hem det och sen när omställningen har skett efter födseln och de här fosterförbindelserna i hjärtat stänger sig så kan det sluta riktigt illa. Då hoppas vi och tror att vi kan upptäcka de här betydligt mycket tidigare än förut, säger Peter Jotorp.

Själva undersökningen av de nyfödda barnen utförs på BB och tar cirka fem minuter per barn.

– Man sätter en liten sensor på handen och foten och sedan får den sitta någon minut till man har en stabil signal. Då kan man avläsa syremättnaden och man kan avläsa lite grann om blodflödet också till handen och foten. Om det är låga värden eller om det skiljer sig mellan hand och fot så reagerar man och då kopplas barnläkare in och undersöker vidare.

Det är goda resultat i en stor forskningsstudie i Västra Götaland som ligger bakom att Centrallasarettet i Västerås ville göra den här satsningen, och den nya undersökningen av de nyfödda barnens hjärtan har redan räddat liv, enligt Peter Jotorp:

– Vi har definitivt hittat ett par hjärtfel som vi nog hade haft svårare att hitta tidigare så vi har sannolikt kanske räddat något liv, säger han.

Eva Kleppe
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista