Mats Odell fick veta att Mats Svegfors ville bo kvar på slottet för bröllopets skull. Arkivbild: Bertil Ericson och Anders Wiklund/Scanpix. Montage: SR.

Svegfors ville bo kvar för bröllopets skull

När Mats Svegfors fortfarande var landshövding berättade han för kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell om planerna på bröllop för en av sina döttrar på Västerås slott. Han berättade då att han hoppades få sitta kvar en tid, bland annat för att hinna hålla bröllopet på slottet. 

Mats Svegfors poängterar att han tillade att Mats Odell självklart inte skulle ta hänsyn till bröllopsplanerna när han skulle fatta beslut om när landshövdingeperioden skulle ta slut.

Det var i  mars förra året som  bröllopet för en av Mats Svegfors döttrar hölls på Västerås slott. Mats Svegfors bodde då fortfarande, med tillstånd från regeringen, kvar i landshövdingebostaden på slottet, men han hade slutat som landshövding eftersom han fått nytt jobb som VD för Sveriges Radio.

Men tidigare, under Mats Svegfors landshövingetid, och innan han visste om att han skulle få nytt jobb, diskuterade han alltså sin framtid med kommun- och finansmarknadsminister Mats Odell.

Då var planen att bröllopet skulle hållas sommaren 2009, vilket Mats Svegfors berättade, och han hoppades kunna bo kvar i slottet då, bland annat för att hinna anordna bröllopet.

– Jag sa, på skoj, men för att också vara ärlig så sa jag på ett betydligt tidigare stadium, när frågan var vad jag skulle göra efter att mitt förordnande som landshövding gick ut så sa jag när jag pratade med det ansvariga statsrådet att jag är gärna kvar året ut, och sedan sa jag så här: "Om jag nu ska vara helt ärlig så är ett skäl att vi under ett bra tag har planerat att ordna bröllop på sommaren i Västerås. Jag säger detta för att vara ärlig, men jag säger samtidigt att detta ska du självklart inte ta hänsyn till", säger Mats Svegfors.

Tycker du inte att du utnyttjar rollen som landshövding då för att kunna anordna ett privat bröllop?

– Nej, jag uppmanade ju statsrådet uttryckligen att inte ta hänsyn till det, säger Mats Svegfors.

Patrik Åström
nyheterna.vstm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista